De afgelopen dagen waren er weer zomerse temperaturen in ons kikkerlandje. In de ochtend is het vaak wat frisser. Maar naarmate de middag nadert, stijgen de temperaturen. Zelf draag ik graag een plissérok wanneer de weersverwachtingen wisselvallig zijn. De plissérok is terug van weggeweest, en dat is niet heel gek, want de rok staat bekend om elegantie en comfort. Wat is de geschiedenis achter het plisseren van een stof, en hoe kun je de plissérok dragen? Ik vertel je hier alles over in mijn eerste artikel.

 

 

De geschiedenis 

Het Plisseren van een stof, wordt ook wel Plooien genoemd. Het plooien van een stof, is een authentieke techniek om de vorm van een stof te veranderen. Door plooien in een stof te maken, creëer je symmetrische strepen. Door deze techniek zet je een tweedimensionale oppervlakte om in een driedimensionale decoratie. Ik heb onderzoek gedaan naar de geschiedenis van deze techniek, want waar komt het eigenlijk vandaan?

De Egyptenaren waren de eerste die deze plooi technieken toepaste. De uitstraling van de stof stond voor hen symbool voor kracht en luxe. Het plooien van een natuurlijke stof (zijde, katoen en wol) was niet eenvoudig en zeker ook niet goedkoop. 

Ook de Grieken Plooide hun stoffen. Dit werd ‘iconic peplum” genoemd. Door de stof met broches aan hun schouders te bevestigen, en vervolgens dezelfde stof bij de heupen vast te zetten met een riem, creëerde men een geplooid effect. Het creëren van deze techniek kostte veel tijd, niet alleen omdat alles werd bevestigd met de hand, maar ook omdat de plooien na elke wasbeurt verdween.

 Tegenwoordig worden de meeste geplooide stoffen voor de mode, gemaakt door plooi machines. Alleen couture stoffen zijn met de hand geplooid, hier betaal je dan ook wat meer voor.

 

 

||  T-shirt: H&M oude collectie ||

Rok: Only || Bralette: H&M  || Boek: On top, Anna Nooshin

 

 

 

Geschikt voor elk seizoen

Het fijne aan de plissérok is dat er veel variaties mogelijk zijn. Niet alleen op het gebied van kleur en stof gebruik. Maar ook omdat deze rokken in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn. Hierdoor kun je de rok het hele jaar door dragen.

In de winter combineer ik een plissérok tot op de knie met een zwarte panty en een zwart gestipt t-shirt met lange mouwen (zie foto hierboven). Door een shirt in je rok te dragen, leg je de nadruk op je taille en lijken je benen langer. Ben je van plan om naar het strand te gaan? Draag dan een bikini of bralette boven het rokje (zie foto hierboven). Vergeet niet met laagjes te werken wanneer de weersverwachtingen wisselvallig zijn, zo weet je zeker dat je het niet te warm of te koud gaat krijgen

 

 

Sneakers: Superga || Rok: Only  || T-shirt: Selected Femme ||  Ketting: Vedder&Vedder ||  Tas: Dille & Kamille

 

Zo draag ik de plissérok

Ik was enkele maanden geleden al op zoek naar een plissérok, echter kon ik niet het geschikte model vinden. Misschien herken je het zelf ook wel, de rok is te kort, te lang of de verkeerde kleur. Kortom, ik had de hoop bijna opgegeven. Tot afgelopen week.

Op de website van Bestseller vond ik de perfecte rok, welke ik ook draag op de foto hierboven. Ik ging een dagje naar het strand, en heb de rok gecombineerd met een basic t-shirt en grijze sneakers, zo creëer je een casual look. Ik nam extra hakken en een nette top mee in mijn strandtas. Na een lange dag op het strand, heb ik mijn t-shirt en sneakers omgeruild voor een nette top en hakken. Zo kon ik direct vanuit het strand, door naar een diner.

 

Er is momenteel uitverkoop in zowel winkels als online. Zelf heb ik afgelopen week een bestelling geplaatst op de site van Bestseller. Heb jij al iets gekocht in de uitverkoop?

 

 

 

One thought on “De plissérok is terug van weggeweest”

Leave a Reply

Your email address will not be published.