Tegenwoordig krijg ik overal waar ik ben inspiratie voor een nieuw artikel. Zo ook toen ik afgelopen week op bezoek was bij Dana. Dana is een vriendin en tevens collega van mij, samen delen wij onze passie voor Deens design. Vorig jaar heeft zij samen met haar vriend een knus huisje in Haarlem gekocht. Na een half jaar verbouwen, was het eindelijk zo ver, het inrichten kon beginnen. Ik mag jou een kijkje in haar huis geven, en daarnaast deel ik het verhaal achter Deense designers.

 

Minimalistisch design 

Deens design staat er om bekend minimalistisch te zijn, ook wel te omschrijven als no nonsense, geen poespas. Ook in Dana’s huis zijn deze aspecten van toepassing. Zo ligt er een prachtige houten vloer in de woonkamer, en kun je op de foto’s zien dat deze houtaccenten door het hele huis terug komen. Wat betreft het kleurenpallet is er gebruik gemaakt van groen, grijs en wit. Door deze kleuren te combineren met hout krijg je een rustig en sfeervol interieur.

Momenteel zijn er enkele Deense merken, die tot mijn favorieten behoren. Elk merk heeft een verhaal, en dat maakt deze merken zo interessant. Aan de hand van Dana’s interieur heb ik hier onderzoek naar gedaan.

Foto: Dana laan 

 

Foto: Dana laan 


Kay Bojesen

Het merk Kay Bojesen bestaat al sinds 1930. Kay staat bekend om zijn houten speelgoed, en is zelfs hofleverancier in Denemarken. Door de komst van zijn eerste zoontje, Oscar. Wilde hij de fantasie wereld van kinderen, vertalen tot onrealistische creaties in de vorm van houten speelgoed. Eén van zijn bekendste ontwerpen is het aapje.

Oorspronkelijk had hij het aapje (hierboven afgebeeld) ontworpen om er voor te zorgen dat kinderen het ophangen van hun jas, als leuk en leerzaam ervaren. Door het aapje om de kapstok te hangen, dienen de armen als verlenging van de kapstok. Zo kan ieder kind gemakkelijk zijn jas op hangen

.

Foto: Dana laan 


Design Letters

Ontwerper Arne Jacobsen ontwierp borden en kopjes om leerzaam en stijlvol mee te spelen. Ook volwassenen zijn gek op de ontwerpen van Arne, je kunt zijn borden zowel functioneel gebruiken als op de wand hangen. In eerste instantie was Arne metselaar, echter studeerde hij daarna af aan de kunstacademie.

Een leuk weetje is dat de typografie van zijn letters oorspronkelijk in 1937 ontworpen waren voor bewegwijzering in het stadhuis te Aarhus in Denemarken. In 2009 hebben zij deze letters een nieuw leven ingeblazen, door ze te gebruiken in de Design Letters collectie.  De collectie bestaat onder andere uit borden, bakjes en kopjes welke op de foto hierboven is gebruikt als vaas.

Foto: Dana laan

HAY

Een van de populairste en tevens de jongste design merken van Denemarken is HAY, het merk is namelijk in 2003 opgericht door Rolf Hay, met als doel om Deens design betaalbaar te maken voor iedereen. Rolf wordt geïnspireerd door ontwerpen uit de jaren 50 en 60. Hij werkt samen met bekende ontwerpers, maar ook met jonge ontwerpers. Door met diverse branches en merken samen te werken, komt mode en architectuur samen, zo krijgt iedereen een kans, iets wat Rolf belangrijk vindt. Naast stoelen en tafels, bestaat de collectie uit kussens, plaids en woonaccessoires zoals de kapstok die bovenstaand is afgebeeld.

Ik wil nog een leuk nieuwtje met jou delen, HAY zal vanaf augustus 2017 samenwerken met het Zweedse woonwarenhuis Ikea. De samenwerking moet leiden tot een nieuwe collectie meubels en woonoplossingen voor kleine leefruimtes. Het Nederlandse ontwerp duo Scholtsens en Baijings was hun al voor. Één ding is zeker, de samenwerking zal ons nieuw Scandinavisch design bieden.

 

Mocht je nog meer inspiratie willen, dan kun je Dana volgen via Instagram. Ik vond het erg leuk om een kijkje te mogen nemen in Dana’s huis, mede omdat ik regelmatig op de hoogte werd gesteld over de stand van zaken tijdens de verbouwing, en wat is het mooi geworden! Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik wooninspiratie op doe bij haar. Heb jij nog leuke ideeën voor een nieuw artikel met betrekking tot interieur? Laat het mij dan weten in een reactie.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.