Het is inmiddels één jaar geleden dat ik mijn MBO-diploma tot interieuradviseur in ontvangst mocht nemen. Ik wilde meer na m’n studie, maar ik wist niet wat ik wilde. Mede hierdoor besloot ik om een tussenjaar te nemen. In dit artikel geef ik je tips om je studiekeuze te maken, en vertel ik hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

 

Last van keuzestress

Ben jij geboren tussen de 1980 en 2000? Misschien ken je het begrip Millennial dan al.

Mensen die in deze periode zijn geboren, staan bekend om het feit dat ze zijn opgegroeid met technologisch groei en vaak keuzestress hebben. Ik moet toegeven dat ik mijzelf hierin herken, jij ook?

 

 

Vijf tips 

Na het behalen van mij MBO-diploma, ging ik fulltime werken in de woonbranche, verliet ik Amsterdam voor Haarlem, liep ik stage en kreeg ik een relatie met mijn vriend.

Alle gebeurtenissen van afgelopen jaar, hebben stuk voor stuk een rol gespeeld bij de keuzes die ik heb gemaakt. Hieronder geef ik vijf tips die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze.

  • Neem een tussenjaar – Wanneer je net als mij écht niet weet wat je wilt. Bijvoorbeeld na het behalen van je MBO- of HBO diploma. Dan kan ik je zeker aanraden om een tussenjaar te nemen. Veel mensen in mijn omgeving vonden deze keuze echter geen goed idee: ‘Je gaat echt niet meer studeren, zodra je weet hoe het is om een vast inkomen te hebben.’ Luister hier vooral niet naar, ga op je eigen gevoel af. Bij genoeg discipline en motivatie ga jij net als ik gewoon weer studeren. Na een half jaar fulltime werken, wist ik zeker dat ik écht niet de rest van mijn leven in de woonbranche wilde werken.

 

 

  • Zoek een stage plek – Of je gedurende je studie, tijdens je zomervakantie of in je tussenjaar stage gaat lopen. Dat zou geen verschil moeten maken. Ik heb ervaren dat je ook zonder enige kennis, en met een grote dossis enthousiasme, stage kunt lopen bij diverse bedrijven. Zo liep ik zonder enige ervaring, stage als mediaredactiemedewerker bij PrettyBusiness. Hoe ik hier terecht kwam? Door middel van een oproep op Instagram stuurde ik mijn motivatie. Mede door deze stage kwam ik er achter dat ik social media een interessant vakgebied vond, wat ervoor heeft gezorgd dat ik wist welke opleidingen mij interesseerde

 

  • Praat met mensen om je heen  – Ik ben een twijfelaar. Mede hierdoor, weet ik van mijzelf dat ik veel moet praten met mensen om mij heen, zo heb ik regelmatig gesprekken gehad met mijn ouders of mijn vriend. Maar ook met mijn stagebegeleider en studiecoordinator. De desbetreffende persoon ziet jou tevens op de werkvloer of gedurende jouw studie groeien, waardoor diegene jou op een andere manier advies zal geven, dan wanneer je met je ouders praat.

 

  • Bezoek diverse scholen en opleidingen – Gedurende mijn tussenjaar heb ik verschillende scholen bezocht. Zo kun je ze vergelijken. Neem wanneer je op bezoek gaat bij open dagen mensen mee die weten wat bij jou past. Omdat mijn vriend mee was, kreeg ik steun en tevens advies. Zo zei hij bij de studie waar ik me uiteindelijk inschreef ‘ Ik weet niet wat het is. Maar bij deze opleiding krijg ik gelijk een goed gevoel’ Het is natuurlijk ook belangrijk dat je zelf een goed gevoel krijgt bij een opleiding.

 

 

 

  • Lees veel boeken – Het fijne aan vrienden is dat ze vaak precies weten wat je nodig hebt. Zo kreeg ik op mijn verjaardag drie boeken, welke mij veel motivatie hebben gegeven. Door te lezen over andermans ervaringen, kun je inspiratie op doen. Ik kreeg het boek ‘babe, you got this’ van vriendin en tevens collega blogger Esmee. Waar dit boek over gaat? Over ambitieuze jonge meiden, die stuk voor stuk hun eigen ambities hebben. Zoveel aspecten die werden omschreven waren herkenbaar. Zelfs wanneer je niks hebt met het lezen van boeken, is dit boek zeker een aanrader.

 

  • Maak een schema met min- en plus punten – Stel je twijfelt over de keuze om te blijven werken of om te gaan studeren. Maak een lijstje met alle plus en min punten, door een lijstje te maken krijg je een overzicht op papier, op deze manier kan het je helpen bij het maken van jouw keuze.

 

Tot slot

Over twee weken begin ik met mijn studie media, informatie en communicatie op de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben heel benieuwd hoe de overloop van MBO naar HBO zal gaan.

Hoe dit gaat laat ik weten zodra ik ben begonnen met mijn studie. Heb je ook moeite met het maken van een studiekeuze of ga je beginnen met een nieuwe studie? Laat het weten in een reactie.

One thought on “Tips die je kunnen helpen bij het maken van je studiekeuze”

Leave a Reply

Your email address will not be published.